Concha e Chango

Jeszcze na Ethnojazzie
Kamil Piotr Piotrowski, 13 kwietnia 2011
Concha Buika and Chango Spasiuk
Fot. Press
Kwietniowa edycja Ethnojazz Festiwalu we Wrocławiu zdominowana będzie przez latynoamerykańskie dźwięki i rytmy. Najpierw usłyszymy żywiołowe flamenco a później tajemnicze, argentyńskie chamamé.

Dwójka niezwykłych solistów, inspirujących się w swej muzyce narodowym folkiem oraz własnymi korzeniami, przybędzie za kilka dni do Wrocławia, na kwietniową odsłonę Ethno Jazz Festival. Będą to Concha Buika i Chango Spasiuk.

Concha Buika

Pierwsza w historii, ciemnoskóra gwiazda flamenco. Pisze się o niej, iż jest jedną z najbardziej pełnych życia i spontanicznych artystek współczesnej sceny hiszpańskiej. Jest piosenkarką, która potrafi łączyć i śpiewać w różnych stylach (flamenco, copla, jazz, rumba, soul). Jej ostatni album "El Ultimo Trago" (2009) to efekt współpracy ze słynnym kubańskim pianistą, Chucho Valdésem. Jest on hołdem oddanym meksykańskiej pieśniarce Chaveli Vargas w 90. rocznicę jej urodzin i zawiera utwory z jej repertuaru, znane m.in. z filmów Pedro Almodóvara.

Chango Spasiuk

To jeden z najważniejszych przedstawicieli nowej argentyńskiej muzyki folkowej. Podstawą jego twórczości jest chamamé, tradycyjna muzyka jego ojczyzny, północno-argentyńskiego regionu Misiones. Chamamé istnieje już od ponad 200 lat. Jest to dzika, zmienna i archaiczna forma tradycyjnej muzyki, produkt wielonarodowej i wielorasowej mieszanki jaką stanowi ludność tego tropikalnego regionu, leżącego przy granicy z Brazylią. Zapalonemu akordeoniście i kompozytorowi Chango Spasiukowi udało się przekształcić chamamé – do tej pory znany tylko znawcom ludowy styl argentyński – w wysoko rozwiniętą formę sztuki. Przy tworzeniu swojej muzyki Spasiuk bardzo lubi eksperymentować: ludowe polki, mocne ranchera, wesołe schotis i szybkie rasguidos dobles, tego można się spodziewać w Synagodze.

Szczegóły w naszym dziale "wydarzenia".

 

Portal Folk24 jest patronem medialnym wydarzenia.

 

Newsletter

Zapisz się na cotygodniowy newsletter folkowy
Pokaż menu